Янев настоява част от специализираната администрация на Министерството да се премести

...
Янев настоява част от специализираната администрация на Министерството да се премести
Коментари Харесай

Областният управител на Бургас поиска незабавно решение на проблема с неохраняемите плажове

Янев упорства част от специализираната администрация на Министерството да се реалокира в Бургас

Областният шеф Пламен Янев упорства част от профилираната администрация на Министерството на туризма да бъде преместена в Бургас. Това се споделя в оповестена публична информация от Областна администрация в Бургас. Мотивът му е, че на територията на Бургаска област е ситуирана по-голямата част от Черноморското крайбрежие и е по-ефективно контролните органи да бъдат на място.

Постоянно получаваме сигнали и недоволства. Хората желаят бързи решения, само че в този момент единственото, което можем да създадем, е да ги препращаме по подготвеност до Министерството на туризма. Считам, че е допустимо структурата му да бъде изменена по този начин, че да има хора на място за бърза реакция “, аргументира се регионалният шеф.

Днес Пламен Янев изпрати писмо до Министерството на туризма, в което предлага решение и на други проблеми по плажовите линии, посредством промени и допълнения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да защитят ползите на туристите и бизнеса.

Морският плаж е характерен обект – основа на летния туризъм за страната с извънредно висок публичен интерес. Налице е социална непоносимост и будна гражданска съвест към проблемите, доказателство за което са многочислените сигнали по отношение на положението на плажовете, санитарно-хигиенното им поддържане и организирането на водноспасителните действия “, показва в писмото Пламен Янев.

Едно от най-важните оферти е почистването и поддържането на неохраняемите плажове да бъде предоставено на общината, на чиято територия са те. Към момента в Бургаския район има 49 неохраняеми плажа, а всички морски общини получават 50% от концесионни такси и наеми на охраняемите такива.

Подобни оферти са отправяли и летовници, и представители на общински администрации, по тази причина регионалният шеф смята, че общините ще се оправят по-добре със задължението да поддържат неохраняемите плажове и то следва да бъде вписано в закона. Другите оферти на регионалния шеф са свързани с промени в периодите за подготовка и провеждането на търговете за отдаване на плажовете на концесия.

Прекратяването на договорите и превръщането на плажовете в неохраняеми през летния сезон не би трябвало да се позволява, защото води до неспособност да се обезпечат плажове с водно избавяне, здравно обслужване и санитарно-хигиенно поддържане през сезона, а това ощетява туристите и бизнеса “, акцентира Пламен Янев в писмото.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР